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  March 26, 1976

Mr. Hines D. Lively
Manager, Piping Design
Brown & Root, Inc.
P.O. Box 3
Houston, TX  77001

Dear Mr. Lively:

This is in response to your letter of January 21, 1976,
requesting information concerning the jurisdiction of the Federal
standards for the Transportation of Liquids by Pipeline, Part 195
of Title 49 of the Code of Federal Regulations (Part 195), and
the ANSI B31.4, Code for Pressure Piping, Liquid Petroleum
Transportation Piping Systems.

Under the Transportation of Explosives Act, 18 U.S.C. 831-835,
the Department of Transportation (DOT) has jurisdiction over
common, contract, and private carriers engaged in interstate or
foreign commerce who transport liquid hazardous materials by
pipeline.  Safety regulations issued under 18 U.S.C. 834
governing the design, construction, operation, and maintenance of
interstate liquid pipelines are published in Part 195.

The ANSI B31.4 code is an industry standard developed under the
direction of the American National Standards Committee B31
organized under the procedures of the American National Standards
Institute, Inc., and is under the administrative sponsorship of
the American Society of Mechanical Engineers.  ANSI B31.4 is
enforceable as a Federal standard only for the specific
paragraphs referenced in Part 195.

The following is our response to your specific questions:

Question 1:  Does a pipeline as shown in SK-1-20-76 fall under
the jurisdiction of DOT or only ANSI B31.4?  Please answer
separately for sections A, B, and C as shown on sketch.

Sections A, B, and C would be subject to the regulations in 49
CFR Part 195 only if they are used in the transportation of
liquid hazardous materials by pipeline in interstate or foreign
commerce.

The electrical transmission line indicated in the lower part of
Sketch SK-1-20-76 is not a part of the pipeline and is not
considered when the question of pipeline jurisdiction is
determined.
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Question 2:  When DOT does apply does section 421 apply (which is
not even referred to by Title 49) or does section 195.208 apply?

Section 421, Design of Pipe Supporting Elements, in ANSI B31.4
has not been referenced in Part 195 and is not applicable;
however, Section 195.208, Welding of supports and braces, in Part
195 is applicable.

Question 3:  If 195.208 applies, is nonintegral support
preferred?

The regulations in Part 195 are for the most part performance
standards.  Where a specific method is neither required nor
excluded then the operator has the responsibility of selecting a
method of compliance that will conform with the appropriate
standards.

Questions 4:  If not, can "excess thickness" be considered
sufficient reinforcement is lieu of a "cylindrical member
continuously welded around the pipe."

This question is moot as the answers to questions 2 and 3
indicate that Section 195.208 is applicable.

ANSI B31.4 is not a Federal standard unless it is specifically
referenced in Part 195.  The Office of Pipeline Safety Operation
considers it a useful guide, providing procedures that may be
helpful in complying with the performance requirements of the
Federal standards.  Any questions you might have relative to ANSI
B31.4 should be directed to:

Secretary
American National Standards Committee B31
The American Society of Mechanical Engineers
United Engineering Center
345 East 47th Street
New York, New York  10017

We appreciate your interest in pipeline safety.  If you have any
further questions, do not hesitate to call or write.

  Sincerely,
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  Cesar DeLeon
  Acting Director
  Office of Pipeline
  Safety Operations

January 21, 1976

Mr. Cezar [sic] DeLeon, Director
Office of Pipeline Safety
2100 2nd St. Southwest
Washington, D.C.  20590

Dear Mr. DeLeon:

The following questions were posed in a telephone conversation
between Messrs. Hines Lively, Tom Cairns, and Frank Fulton of
your office on January 15, 1976.  He requested we direct our
questions in writing to your office.

Items needing further clarification:

1. Scope of D.O.T. Jurisdiction (See sketch SK-1-20-76)  
 
Do facilities that are entirely owned by company "X" 

fall under DOT jurisdiction because other separate
facilities owned by same company affect interstate
commerce?  If not, would they fall under B31.4?

2. Regarding Title 49 Paragraphs 195.110 and 195.208:

Paragraph 195.110 refers to Section 419 of USAS B31.4
1966.  We assume the 1974 version is valid at this
time.  The reference is for expansion and flexibility
provisions, not design of pipe supporting elements. 
The latter is found in section 421 which states "(a)
Supports shall be designed to support the pipe without
imposing excessive local stresses in the pipe and
without imposing excessive axial or lateral friction
forces that might prevent the desired freedom of
movement."

The preceding does not eliminate directly welded shoes
(see types A, B & C Sketch SK-1-19-76) especially if
they are free to move in both directions as shown in
type A and do not create excessive stresses.  Therefore
it probably would be wise to differentiate between
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simple supports (downward restraint in minus y
direction), guides (restrained in one horizontal
direction x or z), or anchors (restrained in all
direction x, y, and z).  One might deduce that the
above requirements are met in the case of simple
supports that the later reference to "welding supports
to a separate cylindrical member, continuous welded to
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pipe" are aimed at guides and anchors.  Section 421.1
(c) also indicates a definite preference for
nonintegral supports such as Type D SK-1-19-76.

The only reference to the encircling cylinder is
proposed in the case of the line operating near its
stress limit.  This is not likely with modern design
methods and factors of safety.

Therefore we conclude that if Section 195.110 does
intend to include section 421 of B31.4 (which is the
only mention of the cylinder reinforcement) it must be
second choice to the nonintegral attachment, and then
only necessary in the case of anchors and possibly
guides.  "421.1 (c) All attachments to the pipe shall
be designed to minimize the added stresses in the pipe
wall because of the attachment."  421.1 (c) suggests
that local stresses due to uneven application of weld
heat may be the source of some objection to direct
welding of the pipe to the shoe.  Since this would
depend somewhat upon the welding procedure and condi-
tions and is therefore quantitatively unpredictable, it
may be a valid objection in the case of operating "near
the stress limit" but we fail to see how it applies to
the 100 psi range.

We feel the 100 psi must assume the pipe wall thickness
is no greater than that which would be required under
Section 402.3.2, .3, .4, and Section 404 B31.4 1974. 
Since without reference to wall thickness the pressure
alone could not cause overstressing.  In any case it
still would not eliminate the clamp type nonintegral
support as shown in SK-1-19-76 type D.

3. B31.4 recognizes the existence of "excess wall
thickness" (see 404.3.1 (i)) in the calculations for
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branch conns.  This consists of any metal in excess of
that required for internal pressure, corrosion, mill
tolerance, external loads, etc. due to the application
of safety factors greater than required by the code
and/or by selecting the nearest higher commercially
available pipe schedule.  This would be equivalent to a
"cylindrical member which completely encircles the
pipe" but would be much superior as reinforcement since
it is integral to the pipe rather than merely
continuously welded at the ends.
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Our question is:  would the existence of such "excess
thickness" constitute compliance with 421.1 if it meets
the conditions of 421.1(a).

The following is a summarization of the questions discussed in
the preceding paragraphs.

1. Does a pipeline as shown in SK-1-20-76 fall under the
jurisdiction of DOT or only ANSI B31.4?  Please answer
separately for sections A, B, and C as shown on sketch.

2. When DOT does apply does section 421 apply (which is
not even referred to by Title 49) or does section
195.208 apply?

3. If 195.208, applies, is nonintegral support preferred?

4. If not, can "excess thickness" be considered sufficient
reinforcement in lieu of a "cylindrical member
continuously welded around pipe."

NOTE:  If answers are not true of anchors guides and 
  simple supports, please differentiate.

We would appreciate a reply at your earliest convenience.

  Very truly yours,

  Hines D. Lively
  Manager, Piping Design



dal\195\208\76-03-26
6

Attachments (2)
SK-1-19-76
SK-1-20-76


